vXPRT

Home Lab

Egy ideje már gondolkodtam azon, hogy szükségem van-e otthon labor környezetre. Korábban a munkahelyeimen meg tudtam/tudták oldani, hogy legyen tesztkörnyezet, ahol különböző megoldásokat kipróbáljak, teszteljek. Sajnos az elmúlt 1-2 évben már erre nem volt lehetőségem, így egyre gyakrabban jött elő, hogy kell otthoni megoldás. Sajnos a labor/tesztkörnyezet hiánya hátráltatta a posztok írását is, ezért megszületett az elhatározás: kell egy vas.

A következő amit el kellett dönteni, hogy milyen környezet legyen, natív vagy hostolt. Ehhez át kellett gondolnom, hogy mennyi erőforrásra van szükségem, és azt milyen módon tudom prezentálni. A hardver erőforrás igény felmérésekor el kellett döntenem, hogy milyen szoftvereket, megoldásokat szeretnék tesztelni. Az alap vSphere komponensek mellett biztos voltam a vSAN és az NSX-T telepítésében, így elsősorban ezekre fókuszáltam. Nagyjából kialakult a kép, hogy szükségem lesz legalább 3 ESXi Hostra, vCenterre, NSX-T minden elemére, és sok tárhelyre a vSAN miatt.

A cél tehát valamilyen hardver amiben van 16-32 CPU Core és 64-128GB memória, és persze ha natív virtualizációt akarok, akkor vSphere 7 kompatibilis is legyen. Ilyen konfiguráció pedig ez utóbbi megkötés miatt HP szerverek esetében legalább Gen 9 (annak is a vége, ami még nem kifutott széria, bőven használatban vannak), ráadásul a COVID miatt fellépő hardver ellátási problémák miatt nem is nagyon akarnak szabadulni tőle, így ezek is aranyárban vannak. A home-lab közösség / William Lam oldalát böngészve nagyon sok összeszedett megoldást találhatunk, viszont ezek vagy újak és drágák, vagy nem kaphatók hazánkban. Ezen kívül pedig, otthon futtatni rack szervert/szervereket, háát elég zajos lenne, így arra jutottam, hogy kihasználva a Workstation 16 igénytelenségét (szinte mindenen elfut), hosztolt virtualizációt fogok használni.

Böngészve a nagyobb gyártók különböző munkaállomásait találtam rá a Dell Precision T7810-es vasra, amely egy mérnöki munkaállomásnak aposztrofált szerkezet.

A típus nem új, viszont firmware frissítéssel v4-es Xeon processzort is képes kezelni, így 2db Intel Xeon 2680 v4 processzor került bele. A processzorok összesen 28 maggal rendelkeznek, HT-vel pedig 56 szálon képesek kiszolgálni a kéréseket, ami azt hiszem elég lesz:). Memória 128 GB, ami szintén több, mint amit eredetileg akartam. De ez volt az a mennyiség amit 32GB-s modulokkal szereltek, tehát megvan a lehetőségem akár 256 GB-ig felmenni.

Tárhely terén 2 db SSD van a gépben összesen 1,5 TB. Ami kiegészítve a már meglévő HP Microserverben lévő diszkekkel (1TB NFS Share) egyelőre elég lesz. Később még talán kerül bele 2x2TB diszk, raid 1-ben valamilyen szintű mentésnek, vagy lassabb adatdiszknek.

Erre települt egy Windows 10 és a VMware Workstation 16 Pro verziója. Szerencsére a vExpertek ingyen használhatnak különböző VMware licenceket, így nekem is megvolt a lehetőségem letölteni és licencelni a szoftvereket.

A következőkben a komponensek telepítéséről írok majd.

Exit mobile version